Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Τέλη Κυκλοφορίας 2014 μαζί με φόρο πολυτελείας


Μελετάται και επιβολή τελών κυκλοφορίας σε όσα ΙΧ απαλλάσσονταν μέχρι σήμερα λόγω χαμηλών εκπομπών CO2 κάτω από 100 g/km

 στις 25.09.2013
Μέσα στον Οκτώβριο θα αναρτηθούν στο taxisnet τα ειδοποιητήρια για τα Τέλη Κυκλοφορίας 2014, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να τα τυπώσουν και να τα πληρώσουν στη συνέχεια στις τράπεζες ή το Ταχυδρομείο. Μαζί με τα τέλη του 2014 όμως όπως όλα δείχνουν θα αναρτηθούν και τα ειδοποιητήρια για τον φόρο πολυτελείας αυτοκινήτων με κυβισμό από 1.929 κ.εκ. και πάνω, αναδρομικά για το 2013. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν τελικά θα αποσταλούν ή όχι ειδοποιητήρια. Θυμίζουμε πως ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται ως εξής:
  • με ποσοστό 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ επιβατικά από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά και
  • με ποσοστό 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για ΙΧ υψηλότερου κυβισμού.
Τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το 2008 μέχρι και το 2012 δεν έχουν έκπτωση στο τεκμήριο, ενώ τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από το 2003 έως και το 2007 έχουν έκπτωση 30% στο τεκμήριο και κατά συνέπεια έκπτωση 30% στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από το 2003, δεν επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Όμως καμπανάκια χτυπάνε και για τους ιδιοκτήτες που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν από τα τέλη κυκλοφορίας. Πρόκειται για κατόχους αυτοκινήτων με πολύ χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), κάτω από το όριο των 100 g/km. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, το αρμόδιο επιτελείο μελετά την επιβολή τελών κυκλοφορίας και σε αυτά τα οχήματα για να αντισταθμιστεί η τρύπα στα έσοδα από τα οχήματα υψηλού κυβισμού που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία μέσω κατάθεσης πινακίδων στην εφορία για ακινησία. Αν τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο, για μια ακόμη φορά το μόνο που θα έχει καταφέρει το υπουργείο οικονομικών είναι ένα βαρύ πλήγμα στην πολύπαθη ελληνική αγορά αυτοκινήτου, αφού και πάλι οι αποφάσεις παίρνονται σπασμωδικά με στόχο τα κρατικά έσοδα, τα οποία βέβαια βαίνουν συνεχώς μειούμενα με αυτή την στρατηγική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, τα τέλη κυκλοφορίας 2014 θα εξοφλούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και αν δεν αλλάξει τελικά κάτι το κόστος θα είναι ίδιο με το περσινό.


Υπό σκέψη πάντως βρίσκονται και άλλες αλλαγές στη φορολογία οχημάτων, όπως η κατάργηση του Τέλους Ταξινόμησης για αυτοκίνητα με αξία έως 20.000 ευρώ, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης για αυτοκίνητα με βάση την αξία λιανικής τιμής τους και όχι με τον κυβισμό του κινητήρα τους, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου πολυτελείας αλλά και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η αλλαγή των Τεκμηρίων Διαβίωσης, ακόμη και ο τρόπος καταβολής αλλά και ριζικής αλλαγής υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας με βάση την αξία λιανικής.

GO CAR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου