Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥΣ

... ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ. ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΛΚΛΗΤΩΤΙΚΗ ΣΑΠΙΛΑ.

Και πλήρης διαγραφή χρεών από τα ειρηνοδικεία – Αποφάσεις βάλσαμο !!!



Τα Ειρηνοδικεία της χώρας συνεχίζουν όχι μόνο να «κουρεύουν» τις οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αλλά προχωρούν και στην πλήρη διαγραφή τους. Δικαστές, βγάζουν και στο σημείο να απαλλάσσουν πλήρως τους οφειλέτες από τις υποχρεώσεις τους καθώς διαπιστώνουν την οικονομική αδυναμία.

Το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου, Αμαρουσίου και Νεμέας «έσωσαν» στην κυριολεξία τέσσερις υπερχρεωμένους δανειολήπτες, κουρεύοντας σημαντικό τμήμα του χρέους τους.
Ειδικότερα το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου, αποφάσισε για την περίπτωση 43χρόνου ελεύθερου επαγγελματία, διαζευγμένου με ένα ανήλικο τέκνο, με μέσο μηναίο εισόδημα 600 ευρώ, την ολική διαγραφή του χρέους. Συγκεκριμένα αποφάσισε την προστασία της κύριας κατοικίας του (αντικειμενικής αξίας 43.360€), χωρίς υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού και από την άλλη όρισε μηδενικές καταβολές για τη ρύθμιση των οφειλών του. Η απόφαση αυτή σύμφωνα με το Δικαστήριο επιβάλλεται ενόψει της αποδεδειγμένης πραγματικής αδυναμίας του αιτούντος να επιβιώσει με τα πενιχρά μηνιαία έσοδα που λαμβάνει σε συνδυασμό με το σκοπό της επανένταξης του υπερχρεωμένου πολίτη στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Σημειώνεται ότι ο δικαστής έχει την ευχέρεια να ορίζει μηδενικές καταβολές για τη διάσωση της κύριας κατοικίας, αφού στο άρθ. 9 Ν. 3869/2010 ορίζεται μόνο το ανώτατο όριο ποσοστού καταβολής. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αιτών είχε στην κυριότητά του ποσοστά από μία μονοκατοικία κι ένα οικόπεδο, τα οποία προστατεύονται επίσης. Το δε κόστος μηνιαίας διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης διατροφής του ανήλικου τέκνου του (300 ευρώ το μήνα), κρίθηκε στα 900 ευρώ.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά περίπτωση αγρότη (κατ΄ επάγγελμα) ηλικίας 57 χρονών με τρία ενήλικα παιδιά -τα δύο είναι άνεργα- που είχε συνολικές οφειλές στις τράπεζες 366.238 ευρώ και το μέσο μηνιαίο του εισόδημα είναι της τάξης των 765 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο Νεμέας, που εξέτασε την υπόθεση, αποφάσισε να διαγράψει το 78% του χρέους του, δηλαδή τα 285.590 ευρώ. Και παράλληλα προστάτευσε από τη διαδικασία πλειστηριασμού την κύρια κατοικία του (αξίας περίπου 92.000 ευρώ) όπως και τα κτήματα που καλλιεργεί για να έχει τα προς το ζην (12 αγροτεμάχια συνολικής αξίας 53.000 ευρώ). Το Δικαστήριο έκρινε ότι τα αγροτεμάχια είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος για τον οφειλέτη και έτσι δεν μπορεί να τα στερηθεί. Σύμφωνα με την απόφαση ο οφειλέτης θα καταβάλει συνολικά 80.647,92 ευρώ σε διάστημα 24 ετών. Αρχικά για τα πρώτα 4 χρόνια θα καταβάλει 150 ευρώ το μήνα στις τράπεζες, και στη συνέχεια για μία 20ετία το ποσό των 306 ευρώ. Το μηνιαίο κόστος διαβίωσης κρίθηκε στα 800 ευρώ.
Επίσης το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου «κούρεψε» κατά 55% το χρέος ζεύγους δανειοληπτών, που είναι συνταξιούχοι και έχουν τρία παιδιά, εκ των οποίων τα δύο σπουδάζουν (το ένα στο εξωτερικό). Το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα τους ανέρχεται στις 2.645 ευρώ και οι συνολικές οφειλές τους ήταν ύψους 465.210,75 ευρώ. Το Δικαστήριο όρισε μηνιαίες καταβολές ύψους 1.000 ευρώ για τα πρώτα 5 χρόνια.
Παράλληλα προστάτευσε την κύρια κατοικία τους (αξίας 188.376,79€) με την υποχρέωση καταβολής ποσού 837,22 ευρώ μηνιαίως για χρονικό διάστημα 15 ετών. Επομένως συνολικά το ζευγάρι θα καταβάλει 210.701,35 ευρώ.
Το κόστος μηνιαίας διαβίωσης για το ζευγάρι και τα δύο τέκνα-φοιτητές που συντηρεί ορίστηκε στα 1.645 ευρώ. Επίσης το Δικαστήριο επέβαλε στον αιτούντα να καταβάλει στην τράπεζα όπου οφείλεται το στεγαστικό δάνειο το ποσό των 20.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί το 50% από το εφάπαξ ύψους 40.000 ευρώ που έλαβε κατά τη συνταξιοδότησή του.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις αφορούν δανειολήπτες μέλη της ΕΚΠΟΙΖΩ και οι οποίοι είχαν την συνδρομή της καταναλωτικής οργάνωσης καιτά τη διαδικασία διευθέτησης των οφειλών τους.

fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου