Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Ανοίγει ο δρόμος δικαίωσης ενάντια στα τέλη κυκλοφορίας

Η πρώτη πανελλαδικά προσωρινή διαταγή δικαστηρίου ενάντια στα τέλη κυκλοφορίας
Ο εναγόμενος εκπροσωπήθηκε από τον Αγρινιώτη δικηγόρο Χριστόφορο Παπαϊωάννου
Το δρόμο της δικαίωσης για τους περίπου 1.800 Αγρινιώτες που συμμετέχουν στη Κίνηση ενάντια στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και για δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες πανελλαδικά, ανοίγει η χθεσινή, πρώτη στην Ελλάδα, απόφαση δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης για προσωρινή διαταγή από κάθε εκτέλεση του δημοσίου εναντίον πολίτη που αρνήθηκε την καταβολή τελών για το ΙΧ του.
Τον πολίτη, με καταγωγή από την Κατερίνη, εκπροσώπησε στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της συμπρωτεύουσας ο Αγρινιώτης δικηγόρος Χριστόφορος Παπαϊωάννου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου της συμπρωτεύουσας και ως ότου ληφθεί οριστική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Δημόσιο δεν έχει δικαίωμα να κινηθεί εναντίον του δικαιωθέντος εναγόμενου.
Ο εναγόμενος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Κατερίνη, ήταν ένας από τους πρώτους πανελλαδικά που έλαβε καταλογιστική πράξη για το ποσό που αναλογούσε στην μη καταβολή τελών κυκλοφορίας για το ΙΧ του για το έτος 2013. Επίσης, καθώς το όχημα διαθέτει μηχανή 2.000 κ.ε., πέρα από τα τέλη ύψους 660 ευρώ ετησίως, του είχε επιβληθεί επιπλέον τέλος πολυτελούς διαβίωσης ύψους 390 ευρώ. Σε περίπτωση που καλούνταν να καταβάλει το σύνολο του οφειλόμενου ποσού, αυτό θα έφτανε συνολικά τα 3.030 για τα έτη 2013 και 2014. Κατόπιν όμως της πρώτης αυτής απόφασης, το Δημόσιο δεν μπορεί να προχωρήσει προχωρώντας σε κατάσχεση λογαριασμού ή των πινακίδων του αυτοκινήτου, ενώ ταυτόχρονα σταματά και ο τοκισμός του ποσού.
Η προσωρινή διαταγή αυτή αναμένεται ότι θα ανοίξει το δρόμο και για δεκάδες χιλιάδες άλλα άτομα που συμμετέχουν σε αντίστοιχες κινήσεις ανά την Ελλάδα. Στο Αγρίνιο μόνο, τα μέλη της τοπικής κίνησης ξεπέρασαν φέτος τους 1.800, ενώ μετά από κάποιες οργανωτικές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν, ετοιμάζονται να διεκδικήσουν και δικαστικά την μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια και από δικαστήρια άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βασικό αίτημα όσων έχουν προσφύγει στα δικαστήρια μέσω της συμμετοχής τους σε ανάλογες κινήσεις, τις οποίες υποστηρίζει και το Ινστιτούτο Καταναλωτών, είναι να υπάρχει ανταποδοτικότητα του ύψους των τελών κυκλοφορίας. Το πλέον ουσιαστικό επιχείρημα, είναι ότι από τη στιγμή που τα ελληνικά ΙΧ καλούνται να κινηθούν σε δρόμους που πολλές φορές θυμίζουν χώρα του τρίτου κόσμου, είναι παράλογο να φθάνουν και πολλές φορές να ξεπερνούν τα τέλη που καταβάλλονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, ζητείται αποσαφήνιση του τρόπου υπολογισμού των τελών αλλά και της διαδικασίας που ακολουθείται για είσπραξή τους.
Η Κίνηση ενάντια στα τέλη κυκλοφορίας έχει πολύ ισχυρή παρουσία στην πόλη μας και φέτος περίπου 1.800 συμπολίτες μας συμμετείχαν σε αυτή, καταβάλλοντας ένα αντίτιμο 25 ευρώ για τα έξοδα φωτοτυπιών δικαστικών επιμελητών, αλλά και για τη νομική εκπροσώπησή τους στην επικείμενη δικαστική διαμάχη που αναμένεται. Αν και τον τελικό λόγο θα τον έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό το πότε ακριβώς αυτό θα συνεδριάσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, η χθεσινή, πρώτη απόφαση αναμένεται να αποτελέσει τον προπομπό και για αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις πανελλαδικά.

Κώστας Καρακώστας - See more at: http://www.sinidisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου